alertlink_circlearrowcalendarcasecheckchevron-downclosecoachescurve_lgdiscountfaq-lockfaq-heatingfaq-solarfaq-generalfaq-insulationfaq-homefitfaqgiftcardhousekeylockmagnifiermailmanualphonepinsocial-facebooksocial-linkedinsocial-twittertechnicaltimeuserwebatvantage

Verbruik en installatiekosten: Stookolie versus aardgas

Stookolie en aardgas zijn beide fossiele brandstoffen die bijgevolg sterk gebonden aan de internationale olieprijzen. Stookolie reageert echter vrijwel meteen op prijsschommelingen, de aardgasprijs volgt met een vertraging van ongeveer zes maanden. 

Wat de installatiekosten betreft, is aardgas doorgaans goedkoper dan stookolie, niet alleen omdat je geen stookolietank nodig hebt, maar ook omdat gasketels goedkoper zijn in aanschaf in vergelijking met stookolieketels. Ook in onderhoud scoort en gasketel beduidend lager en is er slechts en verplicht onderhoud nodig elke 24 maanden in tegenstelling tot de jaarlijks verplichte onderhoudsbeurt bij stookolieketels. 

Bij aardgas betaal je maandelijks een voorschot op je verbruik en krijg je na de opname van de meterstand een afrekening. Bij stookolie betaal je de hele levering in een keer, maar je kent wel de prijs op voorhand. Tegenwoordig kan je bij heel wat stookolie-leveranciers een gespreide betaling aanvragen. 

Was dit artikel nuttig?