alertlink_circlearrowcalendarcasecheckchevron-downclosecoachescurve_lgdiscountfaq-lockfaq-heatingfaq-solarfaq-generalfaq-insulationfaq-homefitfaqgiftcardhousekeylockmagnifiermailmanualphonepinsocial-facebooksocial-linkedinsocial-twittertechnicaltimeuserwebatvantage

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt gratis thermische energie uit de bodem, het grondwater of de lucht als basistemperatuur om de ruimte op te warmen of af te koelen. De aankoopprijs van een warmtepomp ligt hoger dan een traditioneel systeem, maar loont toch de moeite. Zowel de CO2-uitstoot als het energieverbruik zijn beduidend lager. U betaalt enkel de hoeveelheid stroom die nodig is voor de werking van de warmtepomp. Diverse subsidies maken de aankoop aantrekkelijker. Zeker het overwegen waard! Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • lucht/water: zuigt een ventilator de buitenlucht aan, leidt die door een verdamper en koelt de lucht af. De warmtepomp warmt het water op voor de verwarming.
  • lucht/lucht: haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft die af in het gebouw, meestal via diverse klimaatregelsystemen.
  • water/water: benut de gratis energie van het grondwater, dat een constante temperatuur heeft van 10 tot 12°C.
  • grond/water onttrekt de warmte aan de grond door middel van een verticale of horizontale grondwarmtewisselaar.

Was dit artikel nuttig?