alertlink_circlearrowcalendarcasecheckchevron-downclosecoachescurve_lgdiscountfaq-lockfaq-heatingfaq-solarfaq-generalfaq-insulationfaq-homefitfaqgiftcardhousekeylockmagnifiermailmanualphonepinsocial-facebooksocial-linkedinsocial-twittertechnicaltimeuserwebatvantage

Welke herstellingen zijn ten laste van de verhuurder?

Over de staat van de huurwoning zegt de wet dat "de verhuurder het gehuurde goed, in alle opzichten, in goede staat van onderhoud aan de huurder moet leveren en tijdens de duur van de overeenkomst in zodanige staat moet onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het bestemd is".

Gedurende de hele overeenkomst moet hij de nodige herstellingen uitvoeren, behalve het normale onderhoud dat ten laste van de huurder valt. De wet geeft niet veel details over de herstelverplichtingen van de huurder, maar geeft enkele voorbeelden van herstellingen die de huurder voor zijn rekening moet nemen: 

  • haarden en schoorstenen
  • glasbreuk
  • tegels 
  • muurbepleistering tot 1 meter hoog
  • sloten en hengsels 
  • deuren en vensterramen. 

Een belangrijke uitzondering op de herstelverplichting van de huurder is normale slijtage en overmacht: de huurder moet nooit instaan voor het herstel van slijtage door ouderdom of schade door overmacht.
Overmacht betekent dat er een gebeurtenis was die de huurder niet gewild heeft en dat hij die gebeurtenis

De wettelijk verplichte verwarmingsaudit is ten laste van de eigenaar/ verhuurder. De verhuurder zorgt ervoor dat een nieuw of gewijzigd centraal stooktoestel gekeurd wordt door een erkend technicus vóór de eerste ingebruikname door de gebruiker (huurder). Een herkeuring is noodzakelijk bij afkeuring van een nieuw of gewijzigd toestel.

  • De verhuurder zorgt ervoor dat het keuringsrapport bij het toestel kan blijven zolang dat toestel ongewijzigd in gebruik is.
  • Als na de keuring voor de eerste ingebruikname uit het keuringsrapport blijkt dat een verbouwing of een aanpassing van het centrale stooktoestel of van de schoorsteen noodzakelijk is, dan moet de eigenaar de tekortkomingen weg laten werken en daarvan een bewijs (een nieuw keuringsrapport) leveren.
  • De verhuurder moet de duplicaten van minstens de laatste twee verbrandings- en reinigingsattesten bijhouden. De eigenaar krijgt dat attest van de gebruiker, die verplicht is het onderhoud te laten uitvoeren.
    • Als na het onderhoud blijkt dat het centraal stooktoestel niet goed werkt of niet veilig is, dan zijn verhuurder en huurder verplicht om de tekortkomingen die tot hun verantwoordelijkheden behoren weg te laten werken. Dat moet gebeuren binnen een termijn van drie maanden na de datum van het attest. Een nieuw attest levert het bewijs dat het toestel goed werkt en veilig is.
      Als er gebreken aan de schoorsteen zijn of als er herstellingen nodig zijn, dan is de verhuurder daarvoor verantwoordelijk.
  • De verhuurder moet volgens een vaste regelmaat een verwarmingsaudit laten uitvoeren en het meest recente verwarmingsaudit rapport bijhouden zolang het toestel in gebruik is.
  • De verhuurder moet de benodigde rapporten en attesten op vraag aan een nieuwe huurder bezorgen.

Was dit artikel nuttig?