alertlink_circlearrowcalendarcasecheckchevron-downclosecoachescurve_lgdiscountfaq-lockfaq-heatingfaq-solarfaq-generalfaq-insulationfaq-homefitfaqgiftcardhousekeylockmagnifiermailmanualphonepinsocial-facebooksocial-linkedinsocial-twittertechnicaltimeuserwebatvantage

Wat is het verschil tussen een doorstromer en een boiler installatie?

Het vernieuwen van een verwarmingsinstallatie brengt vaak veel kopzorgen met zich mee. Bijvoorbeeld de keuze “Neem ik een doorstromer of beter een cv-ketel met boiler?” In dit artikel leggen wij u concreet uitleggen wat de verschillen zijn tussen de twee type verwarmingssystemen.

Doorstromer

Kortweg, een doorstromer is een cv-ketel die enkel uw water gaat opwarmen wanneer u die nodig heeft. Als u geen warm water of verwarming nodig hebt, staat uw doorstromer op stand-by. Van het moment dat u uw waterkraan opzet en warm water wenst, vliegt de brander in werking en krijgt u warm water.

Aandachtspuntje

Aangezien u stromend water verwarmt, is de hoeveelheid water dat u verbruikt op hetzelfde moment zeer belangrijk. Als u op verschillende plaatsen tegelijkertijd warm water vraagt, kan het water minder warm tot koud aanvoelen. Denk dus goed na over uw huidig waterverbruik, alvorens u een verwarmingssysteem kiest: ‘Heeft mijn gezin vaak tegelijkertijd warm water nodig?’ of ‘Wordt er vaak gedoucht en gekookt op hetzelfde moment?’

Voordelen doorstromer

 • Goedkoopste mogelijkheid
  De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler.
 • Ecologisch
  Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
 • Compact
  Een doorstromer neemt niet veel plaats in beslag.

 Nadelen doorstromer

 • Onvoldoende bij groot sanitaire comfort
  De temperatuur en het debiet wordt onstabiel wanneer er een plots verschil in de vraag van warm water komt. De verwarming moet zich aanpassen naar een groter verbruik van warm water. Hierdoor zal u merken dat er minder water door de kraan stroomt (verschil in debiet) alsook voelt u een verschil in temperatuur.

Boiler

Een boiler is een vat dat een opslagplaats is voor water dat continu verwarmd wordt. Meestal vindt u dit langs uw verwarmingsinstallatie. Vaak wordt de verwarring gemaakt dat “een boiler” de verwarming is, maar dat is zeker niet het geval. De boiler zorgt er dus voor dat u op elk moment van de dag een bepaalde hoeveelheid warm water beschikbaar hebt, uiteraard afhankelijk van de grote van uw vat.

Suggestie

Vaak wordt een boiler gecombineerd met een zonnecollector die het water in uw boiler warm houdt. Hierdoor hoeft uw cv-ketel geen gas te verbruiken om het water van uw boiler warmt te houden.

Voordelen boiler

 • Groot sanitair comfort
  U heeft altijd een bepaalde hoeveelheid warm water ter uwe beschikking.
 • Sterke, continue prestatie
  Met een boiler kan je een ketel van een lager vermogen plaatsen dan bij een doorstromer.

  Een boiler is een buffervat waar water continu tot een bepaalde temperatuur wordt opgewarmd. Hierdoor kent uw verwarming een continue energieverbruik omdat de temperatuur niet fluctueert. Eens u warm water vraagt, zal het water uit de boiler verbruikt worden. Hierdoor moet uw verwarmingsinstallatie enkel extra energie investeren wanneer u een ongebruikelijke vraag naar warm water doet.

 Nadelen boiler

 • Duurder
  Een boiler vraagt continu energie om het water warm te houden en is duurder om te installeren.
 • Minder ecologisch
  U heeft warmteverlies doordat het warm water is opgeslagen in een vat.
 • Neemt meer plaats in beslag
  De boiler bevindt zich meestal langs de cv-ketel waardoor u ruimte nodig hebt om beide onderdelen te installeren.
 • “Zolang de voorraad strekt”
  Wanneer u het warm water van uw boiler volledig verbruikt heeft, kan het een tijdje duren vooraleer het water terug op temperatuur is.

 

Was dit artikel nuttig?